onsdag 27 maj 2015

Jiggfiske med sting

Jag kände mig lite sugen på att jigga en stund så jag cyklade ner till älven. Första kastet gav en hyfsad abborre, några kast senare en fin havsöring och så avslutade jag med några torskar. Tre arter på en liten stund, nöjd cyklade jag hem igen.//Anders

Ett

Två

Och tre

söndag 24 maj 2015

Idfiske med rallyförhinder.

Niklas och jag åkte iväg igår morse för att fiska id. Skönt att dra iväg från Göteborgsvarvet hysterin tyckte vi. Vad händer då ? När vi kommer fram till grusvägen som går till den tilltänkta fiskesträckan så är den avstängd för rallytävling fram tills kl 15. Vi blev måttligt glada. Här åker man 13 mil för att slippa avstängda gator i Göteborg och hamnar på en avstängd väg i urskogen. Osannolik otur. Bara att åka tillbaks ett par mil för att hitta någon annan sträcka att fiska på. Mycket bilåkande och  gående senare har vi lyckats få upp en liten färna och en 2 kgs id. Klockan närmar sig 15 ock vi hoppas att rallyt är slut. Vid 15:30 kommer vi igång med idfisket där vi tänkt oss.Och det händer inget den första timmen. Sedan verkar det som vi lyckats mäska in iden. Dom två följande timmarna får vi 8 idar med toppar på 2,6 och 2,51 kg. Hälften på flytbröd och hälften på bottenmete. Helt okay och vi är jättenöjda med tanke på hur dagen började. Det är jobbigt när det strular, speciellt när man inte kan påverka det själv. Man vill ju ha betena i vattnet, det är då man får fisk.//Anders

Dagens topp






fredag 22 maj 2015

I natt var det min tur.

Igår åkte jag i väg själv för ett pass Sutarefiske. Sist fick ju Niklas en kanonsutare ( 3,53 kg) och jag har varit med flera gånger när fina sutare kommit upp men inte lyckats få någon själv. Men 00:30 inatt hände det. En grann sutare på 3,44 kg 59 cm fattade tycke för min plastmajs. 10 nätter i bivyt tog det, dock inte i sträck utan vid 9 olika tillfällen ( ett tvådagarspass ). Förutom denna fisk fick jag 9 st till men ingen av dom var nog över 2,5 kg. Gott är det.//Anders

Fin sutare 3,44 kg

fredag 15 maj 2015

Sutarefiske med fin toppfisk.

I onsdags efter att vi arbetat färdigt packade Niklas och jag hela bilen full med grejor för 2 dagars sutarefiske. Vi var framme vid sjön vid 19 tiden sedan tog det en timme innan riggarna var i vattnet. Niklas fick ganska omgående 2 sutare i 2 kgs klassen. Gott, då fick vi bevis på att dom var igång.
Sedan tjöt det i larmen med jämna mellan rum ända fram till 10 tiden morgonen efter. Många sutare upp och några tappade. Niklas slog till med en kanonfin sutare mitt i natten som vägdes till fina 3.53 kg 60 cm som vi säckade efter vägning för att fota när det ljusnat. Snacka om lycka :)

Sutare 3,53 kg 

Min största sutare klarade 3kgs gränsen med 30 gram. Efter detta race var vi helt slut, då det inte blivit någon sömn på hela natten. Så efter frukost och fotografering kröp vi till kojs för välbehövlig vila.

Utmattad ungdom drömmandes om regsutare.
Efter några timmars välbehövlig sömn så värmde vi på gasolköket för att avnjuta en burk bullens pilsnerkorv med grovt korvbröd och senap och ketchup. Under dagen då sutarna vilade roade vi oss med flötmete efter sarv och mört. WollmarsFredrik dök upp och satte sig på ett swim en bit ifrån oss för att fiska en natt. Så det blev mycket fiskesnack med honom under kvällen. Niklas fick dessutom agera fotograf då han ganska omgående fick en sutare på drygt 3,2 kg. Och inte nog med det, under natten drog han ytterligare en över 3,2 kg. Våran andra kväll /natt blev dessvärre inte en upprepning av föregående. Endast ett fåtal runs blev det. Men jag fick en sutare på 3,09 kg som jag var supernöjd med. Att den dessutom fightades som f-n gjorde inte saken sämre.

Trött gammal man utan glasögon  med pigg ung sutare.
 Kanske hade vi fått dom flesta fiskarna där vi satt föregående natt. Dom kanske är relativt stationära eller inte vem vet, Fredrik hade i alla fall betydligt bättre fiske en bit därifrån. Kallt var det denna natt 0 grader så sovsäcken värmde gott. Tur att det inte larmade hela tiden så att man fick hoppa upp och ner som en jojo som förra natten :) Sammanfattningsvis en skitkul fisketur med många runs och fina sutare.//Anders

I väntan på napp.


söndag 10 maj 2015

Piggvar med femkilos i topp!

Mycket Piggvar nu.. Det roliga fisket sätter sina spår och suget att fånga en ännu större växer efter varje tur. Fisket är relativt simpelt, kräver inte super mycket grejer, förutom båt, batterier och motor. Så denna helgen föll man för fisket igen. Denna gång tillsammans med Daniel Lindblom från Team Navia. Redan 03:40 plockade han upp mig och fisket kom igång strax efter 5 tiden. Tog inte lång tid innan vi hittade en bättre fisk som Daniel fick, 4900gram fin Piggvar! Bra start igen, som förra turen. Dagen flöt på och vi landade totalt 8 fiskar, där jag hade turen att få landa en fisk på 5120gram.
Strax innan femman fiskade vi på en fisk i betydligt större format som simmade iväg efter en liten stund som fick min fisk att se liten ut. Vad den kunde vägt är svårt att säga, men bra mycket större var den. Spännande och kul att se att det finns så grov fisk. Försökte hitta Slätvar också, men denna tur lös dem med sin frånvaro. Lyckad och kul dag i vilket fall!

//Niklas

5120gr Piggvar!

Rätt grov!

En glad Blomman ;)

Piggvarsräcer i högsta klass!


onsdag 6 maj 2015

Efter 48,5 timmar kom den.

Nu blir det prinsesstårta imorgon för idag fick jag min första karp på riktat karpfiske. Som jag skrivit förut så fick jag ju en förra året med men då var det inte riktat karpfiske. Men det var den fisken som fick mig sugen att börja karpfiska. Det var ingen jätte jag fick idag men det var en bra början och jag är jättenöjd. 4,8 kg finfin spegelkarp. Det är bra att börja med en beskedlig vikt så kan man successivt kan arbeta sig uppåt. Det kan ju inte alltid vara som med min Multe, att första fisken är ett svenskt rekord. Det tog mig 48,5 timmars fiske företrädesvis på morgon och dagtid att få en karp. Mindre än väntat faktiskt. Bara det blir lite goare väder så får det bli lite övernattningar i bivyt så ökar väl chanserna till fler karpar. Man har ju blivit lite kräsen med åren att det ska vara finväder när man fiskar.//Anders

Efterlängtad firre


söndag 3 maj 2015

Fin fint Varfiske!

Igår var det åter dax att fresta Vararna från gummibåten. Denna gång tillsammans med Anders Christensson. Plockade upp Anders vid 8 tiden och ett par timmar senare hade vi grejerna i sjön så den hyfsat tidigt tänkta starten vi tänkt blev inte så lyckad.
Det tog inte lång stund innan vi hittade första Piggvaren, i med jiggen och den försvann direkt!
Vi båda såg att det var en skaplig fisk men den vägde betydligt mer än vi trodde, 4,81kg. Vilken start!
Vi körde på ett tag till och hittade en fisk till, som också den såg skaplig ut. Den var dock blind så i första attacken missade den jiggen totalt, andra försöket sögs den in fint och upp kom 4,25kg Piggvar.
Fick ganska kort där efter ännu en på 3,61kg och en på ca 2,5kg. Innan det blev ett litet break på fisket. Fisken var verkligen på hugget idag och anföll jiggen mer eller mindre direkt. Åter till fisket så hittade 2 stycken slätvarar ganska tätt efter varandra som inte heller dom tvekade på jiggen. 1,22kg och 1,60kg. Lyckat! Efter lite letande till så fick vi 2 Piggvarar till, drygt 3,9kg och 4,55kg.
Sedan avrundade Anders dagen med en blind fisk igen på ca 2,5kg. Dagen visade sig verkligen från sin bästa sida vid kikfisket, då i stort sett all fisk högg. Till skillnad från vad det kan vara när nästan ingen hugger. Vad det är som spelar in att vissa dagar är så mycket bättre än andra undrar man ju. Men träffar man rätt dag har man chans till ett riktigt roligt fiske. Och träffar man fel, så är det sjukt frustrerande. Snacka om kontraster. =)
Skippyfishen var jiggen för dagen. Fanns ingen anledning till att byta heller. Den fiska på grymt som vanligt!

4,55kg

Blindis på 4,25

Härligt Slätvar på 1600gram

Anders Slätis

3,61kg


3,9+

4,81 fina kilo